Venstre
Rasmus Hylleberg - folketingskandidat
placeholder

Kære %recipient.navn%

Vinter i Ukraine. Forår i Danmark. Intet bedre sted at gå en forårstur end i Rebild Bakker, som vi besøgte i vores vinterferie i sidste uge. Her glædede vi os over et stærkt dansk-amerikansk forhold, som vi har brug for at styrke yderligere de kommende år, så flere kan få glæde af den samme frihed, som vi nyder godt af. Men let bliver det desværre ikke i Ukraine. 

I det her nyhedsbrev giver jeg først en opdatering på Ukraine-krisen i forlængelse af min kronik, som jeg delte i seneste nyhedsbrev, og som også blev bragt i Roskilde Dagblad den 22. februar. Tak for mange gode kommentarer og spørgsmål til den! Og så glæder jeg mig over, at der her søndag aften er indgået en forsvarsaftale om, at vi nu forhåbentlig tager et skridt væk fra vores forsvarsforbehold i EU og styrker vores forsvar med 18 mia. kr. Lidt mere jordnært var vi på familieferie i Nordjylland i vinterferien og krydsede Storebæltsbroen, og da jeg betalte 245 kr. for at køre de knap 17 km, glædede jeg mig over, at det måske snart er slut med broafgiften.

Og så har det været et par uger med generalforsamlinger i vores Venstreforeninger her i Roskilde. Det var dejligt at hilse på flere af jer, men vi kan sagtens være endnu flere til at løfte den liberale fane! Så kom gerne og vær med til at udvikle og styrke Venstres politik, så vi får skabt endnu bedre rammer for fremtidens vækst, velfærd og valgfrihed både her i Roskilde og nationalt. De temaer vil jeg vende tilbage til de kommende uger og måneder, og jeg vil gerne høre fra dig, hvis du har gode ideer til, hvordan vi i Venstre kan løfte de politikområder bedre og mere kreativt.

Dbh Rasmus

placeholder

krig og sikkerhed i europa

Midt i Ukraine-krigens uendelige meningsløshed har det været utrolig opløftende at se, hvordan Vesten er rykket sammen og har lagt et enormt pres på Putin og Rusland. Den folkelige og politiske opbakning til Ukraine - og præsident Zelenskyjs ufattelige mod - har været langt større, end jeg havde fantasi til at forestille mig, og jeg krydser fingre for, at det enten kan få Putin på andre tanker, eller at han måske endda kan blive fjernet fra magten ved en paladsrevolution.

Sandheden er som bekendt krigens første offer, og det er svært at vurdere lige nu, hvor meget der er ønsketænkning i medierne i forhold til Putins isolation, og hvad der har hold i virkeligheden. Kommer der en paladsrevolution, kan det måske blive afsæt for en positiv udvikling eller i hvert fald en ny dynamik mellem Rusland, Ukraine og Vesten.

Det er dog fortsat min opfattelse, at det er en meget høj risiko, vi løber på ukrainernes vegne for en krig, som jeg tror kunne være undgået på et (noget) tidligere tidspunkt. Det er desværre ret teoretisk og derfor ikke vigtigt lige nu. Nu handler det om at støtte Ukraine på alle tænkelige måder, herunder at styrke sanktionerne mod Rusland endnu mere, men på den lidt længere bane er det helt afgørende, at vi forstår Rusland, når freden igen skal have en chance. Hvis vi kan undgå at bidrage til et isoleret og krigerisk Rusland uden at gå på kompromis med ukrainernes frihed og sikkerhed, skal vi anstrenge os for at gøre det.

Medierne har siden invasionen skrevet meget om Ruslands imperialistiske natur, men jeg tror ikke, at Putin er drevet af nostalgiske forestillinger om fortiden. Jeg tror, Putin og Rusland er drevet af magt og sikkerhed, og jeg er ikke overrasket over, at Putin angreb under de givne omstændigheder, selv om krig altid er voldsomt chokerende, når det sker så brutalt og meningsløst som her. Jeg var til gengæld overrasket over, at der ikke var vilje til at lave en aftale om et uafhængigt, NATO-frit Ukraine, hvor Putin samtidig fik en eller anden form for indflydelse på Donbas-regionen i det østlige Ukraine.

Jeg har ingen sympati for Putin. Han er en krigsforbryder og en "stone-cold murderer", som den tidligere amerikanske forsvarsminister og CIA direktør Robert Gates har sagt, men han er næppe en galning, og samme Gates - som har spillet en afgørende rolle i amerikansk sikkerhedspolitik siden 1980erne under både demokratiske og republikanske præsidenter - har også tidligere advaret om at udvide NATO yderligere mod øst og kaldt det dumdristigt og hensynsløst at ignorere Ruslands nationale interesser. Konflikten stikker dybere end Putin.

Det samme har også den russisktalende, tidligere amerikanske ambassadør i Rusland William Burns. I 2008 skrev Burns følgende (klassificeret; men senere lækket i Wikileaks) til den amerikanske udenrigsminister: ”If we do this [udvider NATO med Georgien og Ukraine], “today’s Russia will respond. The prospect of subsequent Russian-Georgian armed conflict would be high. It will create fertile soil for Russian meddling in Crimea and eastern Ukraine.” 

Nogle få måneder senere blev der afsendt invitationer til Georgien og Ukraine om at igangsætte en proces for NATO-medlemskab.

Burns er ingen hvem som helst. I dag er han direktør for CIA og tæt involveret i krisehåndteringen, og han ved heldigvis om nogen, hvad der står på spil lige nu. 

Robert Gates og William Burns er blot et par af de mere erfarne og besindige stemmer, som jeg tror, vi gør klogt i at lytte til, når vi mere langsigtet - formentlig post-Putin - skal sikre et godt naboskab til Rusland. Og jeg tror den britiske premierminister Churchill havde en vigtig pointe i 1939, som stadig gør sig gældende, da han sagde, at Rusland er en gådefuld størrelse, men at man kan forstå landet, hvis man forstår de russiske interesser:

"I cannot forecast to you the action of Russia. It is a riddle wrapped in a mystery inside an enigma; but perhaps there is a key. That key is the Russian national interest."

I de her dage, hvor en stor russisk konvoj rykker frem mod Kiev, er det forfærdeligt at skulle acceptere, at vi i Vesten formentlig er nødt til blot at følge krigen fra sidelinjen, og historien skal og vil dømme Putin og hans håndlangere hårdt. Putin bærer alene ansvaret for krigen, det skal der ikke herske tvivl om, men det vil være en ringe trøst, hvis han inden da lykkes med at smadre Ukraine og lægge fundamentet til mange års krig og konflikt i Europa.

Hvis du ikke fik læst kronikken i avisen eller i sidste nyhedsbrev, kan du læse den her: Vi har brug for en dårlig fred

placeholder

europæisk forsvar skal styrkes

"Europa svigtede, da Jugoslavien brød sammen i 1990erne, igen op til Irak-krigen, i Libyen og aktuelt Syrien. NATO og USA skal være Danmarks vigtigste sikkerhedspolitiske alliance, men et stærkt NATO i fremtiden kræver en stærkere militæralliance i EU. Samtidig skal EU være i stand til selv at forsvare egne grænser og gennemføre militære aktioner i vores nærområder. Danmark bør derfor prioritere i omegnen af 2 pct. af vores BNP på forsvaret, sådan som NATO besluttede tilbage i 2006. Frihed er ikke gratis."

Det skrev jeg i 2020 i min opstillingsansøgning, da jeg blev valgt som Roskildes folketingskandidat, og jeg støtter selvsagt en folkeafstemning om at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU - som nu kommer 1. juni - og at vi hæver vores forsvarsbudget til 2 pct. af vores bruttonationalprodukt. Det vil koste knap 20 mia. kr. årligt at nå det mål.

Til gengæld er det efter min opfattelse forkert, at målet først skal nås i 2033, som søndagens aftale har fastslået. Det er et forkert signal at sende til vores allierede. (USA bruger knap 4 pct. af deres BNP). Det bliver dog under alle omstændigheder en stor opgave at finde pengene, og det vil kræve prioriteringer i vores velfærd, men det står heldigvis klart for de fleste nu, at friheden ikke er gratis, og at frihed og sikkerhed er fundamentet for, at vi overhovedet har et velfærdssamfund.

placeholder

afskaf broafgiften på storebælt

Et borgerforslag om at afskaffe betaling for at køre over Storebælt har nu skaffet mere end 50.000 underskrifter og rammer snart Folketinget. Det er et godt forslag, som jeg støtter. Broen er for længst afbetalt og er blot blevet en indenlandsk toldmur på mobilitet. Det er besynderligt, at det koster 245 kr. hver vej for en fynbo at køre til København, mens det er gratis at køre til Århus. Det vil koste 3. mia. kr. årligt at afskaffe broskatten, og de penge må efter min opfattelse enten findes ved besparelser eller på en mere hensigtsmæssig måde i forbindelse med en grøn skattereform.

Copyright © 2020 Rasmus Hylleberg - folketingskandidat.
Ønsker du at kontakte Rasmus Hylleberg - folketingskandidat, kan du skrive til rasmushy@roskilde.dk

Rasmus Hylleberg - folketingskandidat
c/o Venstres Landsorganisation Søllerødvej 30 Holte 2840 Danmark